50è aniversari

50è aniversari

17 de setembre de 2015

Commemoració del Mil·lenari de l'església monestir de Santa Maria de Lavaix

El Club Filatèlic de Lleida ens  informa que estan preparant un mata-segells especial, un segell personalitzat i un sobre, per al proper 24 d'octubre, per commemorar el Mil·lenari de la consagració de l'església-monestir de Lavaix  (1015-2015) ubicada al Pont de Suert.

L’acte de presentació del segell i mata-segells es farà a les 5 de la tarda al local nou de la Confraria de Sant Sebastià, Av. de Victoriano Muñoz, 22 d’El Pont de Suert. El mata-segellat s'efectuarà de 5 a 7 de la tarda al mateix local.
(Informació facilitada per Josep Manel Serrano, secretari del Club Filatèlic i Numismàtic de Lleida)
Imatge del mata-segells proposat pel Club Filatèlic de Lleida


L’apunt històric:
Santa Maria de Lavaix és un antic monestir cistercenc del municipi del Pont de Suert (Alta Ribagorça). Es troba actualment en ruïnes i la major part de l'any anegat pel pantà d'Escales. Està protegit com a bé cultural d'interès local.


Quan les aigües del pantà estan en els seus nivells alts, les restes del monestir tot just sobresurten una mica de la superfícies de l'aigua; quan baixen, s'hi pot accedir fàcilment a peu des de la boca sud del túnel de Lavaix, de la carretera N-260, on hi ha un petit espai per a deixar-hi els vehicles.