Montserrat

Montserrat

21 de març de 2012

60è aniversari de la Societat Filatèlica Gironina (SOFIGI)

"Aquest any, la Societat Filatèlica Gironina compleix els 60 anys de vida activa, i com a actual President, no puc deixar d'aclamar-ho pels quatre vents.

Els col·leccionistes gironins de segells, iniciem la tasca d'aproximació, donant a conèixer públicament la nostra afició, l'any 1947, a través d'unes reunions informals, que feiem, els diumenges al matí, enfront del cinema Coliseu Imperial.

En aquella època la Filatelia va tenir molta publicitat amb l'aparició de la sèrie del Centenari del Segell en el 1950, la qual cosa va donar lloc posteriorment a l'augment de col•leccionistes filatèlics, això va influir perquè el Cercle Artístic de Girona l'any 1952 creés la secció Filatèlica de Girona, amb el que es va donar un pas decisiu en la divulgació del col•leccionisme de segells.

L'any 1953 va ser organitzada pel Cercle Artístic de Girona i la Biblioteca Pública, la 1a Exposició Filatèlica, desplegant així la seva activitat a la ciutat de Girona, i ho fa ara amb tenacitat i continuïtat.

Recordem que SOFIGI ha tingut impuls suficient i embranzida per portar a Girona actes, reunions i celebracions filatèliques de caràcter estatal i internacional amb un esforç autènticament remarcable.

Així mateix s'ha distingit per organitzar exposicions filatèliques de molta importància, durant els seixanta anys de vida, molts han tingut ressò fora dels límits geogràfics de la nostra ciutat, arribant a ser com un producte propagandístic de Girona, dins del món del col•leccionisme de segells. D'altra banda, la influència de SOFIGI en les emissions de segells i mata-segells amb motius gironins és indiscutible i rellevant.

SOFIGI ha rebut 26 guardons, destacant entre ells la medalla de plata al Mèrit Filatèlic concedida per Correus en 1974. Ha aconseguit fer-se amb un local propi, una extensa biblioteca filatèlica, Numísmàtica i una estupenda vitrina de trofeus; en l'actualitat té 204 socis. Porta 39 anys organitzant el “Mercadillo Filatèlic” tots els diumenges al matí, responsabilitat que li va atorgar l'Ajuntament de Girona.

Espectacular és la relació d'activitats que s'han fet possible gràcies al conjunt de persones vinculades a SOFIGI i que ha estat regida fins a la actualida per 6 Presidents, que han donat vida durant aquests 60 anys a la Societat Filatèlica Gironina i que queda plasmada en el llibre “Historia de la Societat Filatèlica Gironina” (dos toms), del que és autor del laboriós treball de recopilació, el que va ser directiu Sr. Vicenç Fernández .

Faig un resum estadístic amb algunes de les activitats realitzades:
-Exposicions filatèliques: 118 ( d'aquestes 2, són nacionals i 2 Regionals)
-Mostres de col·leccionisme en general: 27
-Mata-segells emesos: 140
-Rodets de publicitat emesos: 7
-Segells amb motius de Girona: 10 i 6 personalitzats.
-Sobres i documents filatèlics: 198
-Conferències culturals: 16
-Publicacions: 290 Butlletins “Girona Filatèlica” i dos llibres editats “Història de la Societat Filatèlica Gironina”
-Aplecs Filatèlics: 22
-Trobades anuals amb totes les Entitats de la Província: 25
-Viatges i excursions amb grups organitzades per SOFIGI: 49"

Antoni Jiménez Maqueda (president)

(Extret de la pàgina web de SOFIGI)

PS. Ens hagués agradat rebre aquesta notícia (crònica/resum) de “primera mà”, comunicada per la Junta Directiva de SOFIGI , a la Secretaria de la Federació Catalana, i no per haver-ne tingut coneixement, en ser publicada per la revista "El Eco Filatélico y Numismático" d’aquest  mes de març.